Nutrition handlar om hur näringsämnen påverkar kroppens utveckling, möjlighet att hålla sig frisk och återhämta sig från sjukdom eller skada. I grunden är kroppen inget annat än en komplicerad kemifabrik med mängder av invecklade processer, där bränslet är den näring som kan utvinnas ur födan.
Alltför ofta fokuseras bara på energi och protein. Viktiga byggstenar, men utan övriga cirka 90 ämne som är enzym, katalysatorer och råvaror, fungerar inte kemin.
Nutrition är enkel matematik
I sin enklaste form är nutrition matematik. Vi vet hur mycket kroppen behöver av varje ämne och kan summera hur stora mängder som födan tillför. Får kroppen för lite av ett ämne uppstår en brist och får den för mycket blir det övergödning. Efterhand orsakar både brister och övergödning belastningar, skador och sjukdomar.
Den naturliga balansen
Om hästen strövat fritt hade den ätit av ca 50 olika arter för att täcka sitt näringsbehov. Ständigt småätande och i rörelse, vilket också är en viktig motor för tarmens funktion. Under perioder med dålig näringstillgång minskar hästen sin aktivitet för att hushålla med alla råvaror.
Sporthästens villkor
I människans tjänst anpassas många av hästens naturliga förutsättningar till våra önskemål och bekvämlighet. Listan kan göras lång med allt från klippning och täcken till begränsade hagar och stall, transporter, träning och tävling året runt mm.
Den mest grundläggande förändringen är födan - nu serverat som frukost, lunch och kvällsmål. Välfylld krubba och en hög med grovfoder som kan avnjutas stillastående. Frågan är bara om det ger mer än välbehag och mättnadskänsla.
Grovfodrets utmaningar
Hela näringsgivan från de 50 arter hästen själv skulle välja, ersätter vi idag med grovfoder från 4-5 arter. Det är självklart helt omöjligt, speciellt med allt näringsfattigare jordar och produktion driven med konstgödning.
Vi har heller aldrig sett en grovfoderanalys som gett en heltäckande foderstat. Alla grovfoder måste kompletteras med tillskott.
Lätt att snubbla på kraftfodret
Prefabricerade helfoder är generellt formulerade för att tillsammans med ett genomsnittligt grovfoder täcka hästens hela näringsbehov. Det förutsätter dock att man ger rekommenderade 3-4 kg /dag och verkligen har ett genomsnittligt grovfoder.
Insikten om stärkelsens negativa påverkan har fått många hästägare att radikalt minska helfodergivan till förmån för mer grovfoder. Det kan vara klokt, men då måste man också komplettera med tillskott för att ersätta alla de näringsämnen som helfodret bidrar med.
Mineraler och vitaminer
Inom forskning och nutrition läggs idag allt större fokus på mineraler, vitaminer och spårämnen. Historiskt har de ofta bara tagits för givna - kanske för att de behövs i små mängder - men också för att man generellt haft liten kunskap om dess avgörande betydelse för kroppen. Idag vet vi att detta inte bara är viktiga råvaror, enzym och katalysatorer för alla processer i kroppen, utan också att balansen mellan många av dem är helt avgörande för både upptag och funktion.
Mineral- och multivitaminblandningar på marknaden är liksom helfoderna generellt formulerande utifrån medelvärden. När grovfoderna har allt lägre och ofta väldigt varierande värden, blir det komplicerat att få ihop bra foderstater. Ofta måste man komplettera med ytterligare enskilda tillskott.
Behövs verkligen allt detta
Humannutrition framhåller vikten av att äta en ”varierad kost och bra råvaror”. Det är just detta hästen gör om den får välja fritt. Den äter inte bara gräs - utan 50 olika arter som alla bidrar med olika näringsämnen.
När vi avskärmar hästen och tar över valet av föda, måste vi också se till att den får komplett foderstat - det är ju faktiskt en djurskyddsfråga.
Ser man skillnad
Om de brister håsten haft är relaterade till stress, muskler, leder, hovar eller päls - så kommer du att märka skillnad efter bara några veckor med en fullvärdig foderstat.
När hästen har näringsbrister ”stänger kroppen ner” processer som inte är livsnödvändiga. Om detta pågår längre tid belastas systemen och risken för skador och sjukdomar ökar - speciellt om man samtidigt belastar kroppen med t.ex motion, träning, transporter mm. Effekten av dessa brister märks inte tydligt förrän de resulterar i skada eller sjukdom.
Utfodring är komplicerat
Ja, det är väldigt svårt att ta över den naturliga balansen som skapats under miljoner år. Ska man göra det rätt krävs stor kunskap och ofta står man med en foderkammare som är fylld med säckar, burkar och påsar. Får man dessutom nya grovfoder under säsongen - då blir det nästan övermäktigt.
Det är därför vi skapat NOD
Vi har också varit frustererade över såväl kostnaderna som arbetet med alla dessa fodermedel och tillskott.
Med NOD blir det väldigt enkelt. Vi gör beräkningarna och du får ett perfekt balanserat tillskott som kompletterar just ditt grov- och kraftfoder för just din häst.

En skopa i varje måltid - klart!

NODs unika värden
Komplett nutrition
Utifrån din grovfoderanalys och val av kraftfoder ställer vi givor och energi-/proteinbalans. Alla brister och felbalanser av vitaminer, mineraler, spårämnen kompletteras sedan i NOD receptet, där vi också justerar ämnen utifrån hästens status. Du får den absolut mest välbalanserade och kompletta foderstaten för din häst.
Tillskott ingår
Många hästar behöver tillskott för mage/tarm, temperament, muskler och leder. Dessa ämnen ingår som standard i NOD, så du behöver inte ge något annat tillskott.
Spara över 50%
NOD köper du direkt från oss utan mellanhänder. Tillsammans med vår toppmoderna tillverkning gör det att du sparar över 50% mot jämförbara kvalitetsprodukter på marknaden.
 
Smidig leverans
NOD levereras normalt för 2 månaders behov. Efter 6 veckor stämmer vi av hästens status och justerar receptet inför nästa leverans. Självklart godkänner du varje köp innan leverans och är inte bunden att fortsätta med NOD.
 
 
 
Enkelt och säkert
Med NOD får varje häst sin egen förpackning och unika, kompletta blandning. Du får t.o.m bild på din häst på burken och möjlighet att välja en smak som hästen gillar. Enkelt att hantera och ingen risk för misstag i utfodringen.
Hög kvalitet
NOD använder bara godkända råvaror av högsta kvalitet. Vår unika tillverkningsprocess har 100% spårbarhet av varje blandning. NOD är registrerat på Jordbruksverket och har även full kontroll på tävlingskarenser.