Behovet av tillskott, eller kompletteringsfoder som är den rätta beteckningen för djur, har alltid varit omdebatterat, för att man ofta pratat om olika saker, utifrån helt olika perspektiv och med olika anledningar till varför tillskott används.
NOD arbetar bara med födoämnen och kroppsegna ämnen för en näringskorrekt fodergiva.
Födoämne eller läkemedel
Om kroppen får för lite av ett födoämne saknas bränsle för delar av kroppen, som då inte kan utvecklas eller nybildas optimalt. Ibland med tydliga symtom av ohälsa.
Kompletterar vi med tillskott försvinner symtomen, vilket kan ses som en läkning, men självklart är födoämnet därmed inget läkemedel.
Vi har bara lagt till ett födoämne som vi tagit för givet fanns tillräckligt av i foderstaten. Idag vet vi att dessa brister blivit allt vanligare.
Hur uppstår en brist
Enkelt kan man säga att vid brist förbrukas lite mer än vad som tillförs. Ojämn tillförsel hanterar kroppen via sina depåer eller genom vila. Brist uppstår om vi under lite längre tid tar ut mer prestation än vad vi tillför i näringsämne för att systemen ska fungera.
Ger vi tillräckligt med energi och protein kommer hästen att kunna prestera, men på sikt skadas kroppen om inte hela näringstillgången är i balans.
En brist är alltså individuell och beror på en rad samverkande faktorer som t.ex ras, ålder, tarmfunktion, genetik, stress, belastning, träningsfrekvens, sjukdomshistorik mm.
Mineraler, vitaminer och spårämnen
Traditionellt har man bara kompletterat de stora mineralerna Kalcium, Fosfor, Natrium och till viss del Magnesium. Även tillskott av en del vitaminer - tex B-vitamin vid pälsbyte - ser många som självklart.
Däremot har spårämnen inte samma självklara plats i foderkammaren. Mikroämnen som Jod, Selen, Mangan, Zink, Koppar, Järn m.fl, har många hästägare förbisett betydelsen av eller antagit att de finns tillräckligt av i grov- och kraftfoder.
Vitaminer och spårämnen är enzym, katalysatorer och råvaror för livsavgörande processer i kroppen. Brister påverkar bl.a energiomvandling, nybildning, immunförsvar och förmågan att metabolisera andra födoämnen.
Verkligheten
Baserat på mängder med grovfoderanalyser, ser vi under de senaste åren tydliga tendenser av generellt minskande värden på spårämnen, men också extrema min- och maxvärden.
Spårämnen måste liksom mineralerna Ca/P och Ca/Mg finnas i vissa förhållande till varandra för att kroppen ska ta upp och metabolisera dem. Felaktiga s.k kvoter kan ge samma effekt som en brist.
Verktygen
Absolut viktigast är att man som hästägare inser att man fråntagit hästen möjlighet att själv påverka sina näringsbrister och har ambitionen att så långt som möjligt kompensera för detta.
Förutom de självklara komplementen av alla mineraler, vitaminer och spårämnen i rätta mängder och balanser, tillsätter vi utifrån behov ett antal väl dokumenterade tillskott i din NOD.
MSM
är ett svavelämne som har betydelse för cellernas näringstillförsel och utrensning. Tydligast märks komplettering av en MSM-brist på musklerna, kortare uppvärmning för att komma till en mjuk och fin häst. MSMs roll på cellnivå gör den viktig för hela kroppen.
Lecitin
Ingår i skyddet av magsäckens slemhinna mot magsyra. Är också en källa till B-vitaminen Kolin.
Inulin
Prebiotisk fiber som stimulerar en god tarmkultur.
Jästkultur
för en optimal tarmhälsa.
Bikarbonat
Kisel
En mineral som är viktig för tarmens funktion, men som också finns i hud, hovar och päls.
Tryptofan
En essentiell aminosyra som med Tiamin och Magnesium bildar serotonin som är kroppens stresshanterare. Viktigt ämne för att hästen ska kunna hantera stress och rädsla.
Hyaluronsyra
Daglig tillförsel av hyaluronsyra stödjer ledvätskans smörjande och stötdämpande funktion. Bidrar också till ledvätskans funktion för transport av näringsämnen till leden.
Med tillägg av råvarukostnad
kan vi också tillsätta
Kollagen typ I
som ingår i bl.a senor, ligament och ledvävnad.
Glukosamin
som är välbeprövad tillskott för leder.
Kondroitinsulfat
som samverkar med glukosamin i lederna.
NODs unika värden
Komplett nutrition
Utifrån din grovfoderanalys och val av kraftfoder ställer vi givor och energi-/proteinbalans. Alla brister och felbalanser av vitaminer, mineraler, spårämnen kompletteras sedan i NOD receptet, där vi också justerar ämnen utifrån hästens status. Du får den absolut mest välbalanserade och kompletta foderstaten för din häst.
Tillskott ingår
Många hästar behöver tillskott för mage/tarm, temperament, muskler och leder. Dessa ämnen ingår som standard i NOD, så du behöver inte ge något annat tillskott.

Spara över 50%
NOD köper du direkt från oss utan mellanhänder. Tillsammans med vår toppmoderna tillverkning gör det att du sparar över 50% mot jämförbara kvalitetsprodukter på marknaden.
Smidig leverans
NOD levereras normalt för 2 månaders behov. Efter 6 veckor stämmer vi av hästens status och justerar receptet inför nästa leverans. Självklart godkänner du varje köp innan leverans och är inte bunden att fortsätta med NOD.
Enkelt och säkert
Med NOD får varje häst sin egen förpackning och unika, kompletta blandning. Du får t.o.m bild på din häst på burken och möjlighet att välja en smak som hästen gillar. Enkelt att hantera och ingen risk för misstag i utfodringen.
Hög kvalitet
NOD använder bara godkända råvaror av högsta kvalitet. Vår unika tillverkningsprocess har 100% spårbarhet av varje blandning. NOD är registrerat hos Jordbruksverket och har även full kontroll på tävlingskarenser.